Monday, February 21, 2011

Japenese Style Sweet Bun Dough

Finally pagi tadi telah menyempurnakan keinginanku utk meroti. Yeay!!!!Resepi ni ambik dr blog Hana yg dia ambik dr CMG. Lembut..itulah yg boleh di kata. Maka cubalah di rumah!!!

Cek uli doh ni dgn tangan lebih cepat dr pakai BM. Dah lama cek tak guna BM. Pagi tadi seperti biasa pukoi 4.30pg cek dah bangun...dgn semangat berkobar, ku bancuh adunan..kasi kembang semuanya pukul 7pg baru boleh bakar. Bagi Ifah 3 ketul utk bekal...ngam2 siap sebelum dia p sekolah.

Below is the recipe:
375g tpg roti
100g tpg gandum
35g susu tpg
80gm gula halus
3/4sdt garam
1 bj telur + 1/2sdt esen vanilla (simpan sikit utk disapu pada roti sebelum di bakar)
150ml + 15ml air suam mix dgn 21/2sdt instant yeast sampai berbuih
40gm mentega
4cmb water roux (250ml air + 50g tpg gandum; masak hingga pekat dgn api perlahan dan sejukkan sebelum di guna)

Cara:
1.Gaul sebati semua bahan2 kering kecuali yis
2. Masukkan yis dan uli hingga menjadi doh.
3. masukkan mentega dan uli hingga elastik. Perap hingga naik 2 kali ganda.
4. then, tumbukkan doh utk keluarkan angin kemudian bulat2 kan hingga jadi 16 bebola. Sapu dgn baki telur yg di campur sedikit air. masukkan ke dalam acuan yg telah di lengser. Biarkan naik sekali ganda lagi lebih kurang 45min. (saya biarkan sekitar 35min saja sbb takut tak sempat siap sebelum anak ke sekolah)
5. panaskan Oven pada suhu 190C dan bakar doh selama 25min. Dah masak sapukan permukaan roti dgn mentega supaya nampak berkilat. Sedia di makan.

No comments: