Dulu2 aku rajin buat weekend special. Tapi sejak dua menjak ni rasa malas la sangat. Rasa macam nak rest je during weekend tapi apakan daya hajat tak sampai.
Tapi semalam ada sikit kelapangan, jadi saja ja la buat nasik minyak. Tah betul tah tak la nasik minyak yg aku buat ni kan..resepi sendiri, sindri jugak mau makan..janji sedap gerenti habis punya kan...
Nasi Minyak
6 pot kecik beras (di basuh dan di toskan)
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Buah pelaga( saya tak letak pun)
Daun pandan
Butter untuk menumis (kalau suka boleh ganti minyak sapi)
1/2 labu Bawang besar (di mayang)
2 inci halia (di mayang)
2 sdb susu cair (saya guna 1sdb whipping cream sbb x de stok susu cair)
Garam secukup rasa
Air
Tumis semua bahan diatas kecuali beras, susu cair dan garam.
Dah wangi masukkan air ikut sukatan beras masing2 tapi kurangkan dalam secawan gitu. Biar mendidih masukkan garam dan beras.
Bila beras dah hampir kering masukkan susu cair. Dan masak la macam biasa.
Daging Masak Hitam
Ini yg paling senang di masak..Resepi dari mak..
Daging dihiris nipis (saya pakai anggaran dalam 1/2kg)
Bahan tumis:
Kulit kayu manis
Bunga Cengkih
Bunga lawang
1 labu bwg besar (di mayang)
Cili besar
Bahan perapan:
Kicap pekat (dalam 10-20 sdb; actually ikut selera masing2, kalau nak banyak kuah tambah lagi)
3sdb rempah kari daging
2sdb sos tiram
3sdb sos cili
2sdb sos tomato
sedikit garam & gula secukup rasa
air asam jawa secukupnya
Perap bahan perapan dgn daging. Kalau nak p kerja tu mlm tu marinate balik nnt boleh masak..lagiii sedap.
Tumis bahan tumis kemudia masukkan daging yg diperap.
Bila daging dah empuk masukkan garam, gula dan air asam jawa secukup rasa. Kalau daging masih liat, tambah air dan masak sampai kuah agak pekat. Then masukkan cili besar yg di belah 4. Siap untuk di hidang.
Acar Rampai Tok Nah
Ini resepi acar rampai arwah tok..dulu saya tak suka tp dah tua2 ni suka pulak boleh meratah mcm tu je..arwah tok selalu buat kaler kuning sebab dia tak pakai cili kisar. kalau u all suka yg versi kaler merah tu tambah je la cili kisar masa menumis. Sedap juga di makan dgn nasi briyani.
1/2 bj timun
1 btg carrot
kacang panjang secukupnya (tapi semlm x de stok so tak pakailah)
***potong seperti dlm gambar
rendam dalam air kapur kemudian jirus dgn air panas utk meranggupkannya
Bahan tumis:
Halba campur
Halia
Kunyit serbuk
Bahan2 lain
Bawang merah
Bawang putih
Cili merah di belah 4
Cuka
Garam
Gula
Bijan yg disangrai (saya x de stok)
Kacang tanah yg di goreng tanpa minyak (saya malas goreng nak cepat makan)
Cecara:
Tumis halba campur dgn halia. Kemudian masukkan cuka, garam dan gula, Masukkan bawang dan sayur2an. dah cukup rasa masam, manis dan masin, masukkan bijan dan kacang tanah..masak sebentar then tutup api dan hidang.
No comments:
Post a Comment