Thursday, October 24, 2013

Potato Bun

Lately I'm into making breads & buns...its like I want to bake it everyday..however hari ni x dapat nak buat since my husband x sihat. Ajak p klinik x mau...sudahnya dia rela vomit and vomit...and "beri beri yucki" (Offie's term kalau p toilet..well u know what i mean..hehehehe)

Orite back to my recipe. I got a few bread recipes books, pantang jumpa pasal roti..aku beli. Different chefs got slightly different method, but bila dah banyak buku yg kita ada plus I did attend bread making class basically basic method lebih kurang sama. Apa2 pun kalau nak hasil yg betul2 cantik macam kat bakery tu kena berguru, memang tak boleh la nak main dgr org bagitau resepi je kan... Saya suka roti sebab bau bila dah nak masak tu sangat meruntun jiwa. Perut ni mula la berlagu. Paling mahal investment yg saya buat utk roti ni ialah dgn membeli breadmaker...masa tu the price quite pricey..its nearly RM800. Hari2 ku bikin roti, tapi kalau guna bread maker ni x berapa nak challenging la kan...ye lah breadmaker tu yg buat semua...last2 sekarang ni bread maker tu dok diam dalam kotak...malas nak guna, dan lambat dapat makan. hehehehe...

Lepas masuk dlm kotak, ku uli pakai tgn pulak...google recipe dan cari petua2 macam mana nk dapatkan texture yg betul2 cantik dan gebu, hmm mmg tiring. Masa ni bila rajin je la aku uli...sudahnya buku resipi terperap dlm gerobok buruk...tepung roti pun naik bubuk.

Finally kugagahi diri ni p masuk class. Alhamdulillah semangat nak buat roti membara sangat. Tapi biasa la dah p belajar, resipi dan nota terperap jugak. Tah angin tsunami apa melanda kat jiwa ni..aku mula meroti lagi. Seboleh2nya nak try semua resipi dlm buku yg aku ada, dari senipis2 sampai la setebai2 buku resepi ( satu donia punya roti pun aku ada- buat jek belum hehehehe..hopefully lepas ni hari2 ada stock roti kat rumah) 

Sebab x nak semangat merudum, aku ambik initiative to offer my homemade breads & buns untuk sapa2 yg nak order kat FB page saya iaitu: sweetreatsetc

Anywya, utk pengunjung blog ni yg nak cuba kat rumah, ambik la resepi ni...sangat best tau..I had a few recipes yg ni paling best so far.


POTATO BUN- Chef Alan Ooi

Mix together:
 400gm high protein flour
50gm gula caster
6gm garam
35gm susu tpg
6gm yis 
190gm air sejuk (masuk sekali ice kiub)
1bj telur
90gm kentang lenyek

*** Masukkan semua bahan2 di atas ke dlm stand mixer anda (make sure pakai hook) seboleh2nya utk buat roti stand mixer kena yg powerful sikit sbb adunannya liat kang terpelanting pulak stand mixer u olls..(saya yg guna industrial mixer (tp scale tak besar sgt) pun bergegar jugak)
Biarkan dia mix sampai jadi doh. Lepas tu masukkan,

60g margerine/ butter

dan uli lagi sampai doh tu elastik, means bila tarik sikit doh tu dia tak putus dan boleh meregang nipis. Stop bila nampak doh tu "shiny". Kalau suka boleh masukkan 150g black raisin dan uli lagi hingga sebati.

Kemudian, tutup doh dgn kitchen towel/ cling wrap dan biarkan dia naik selama 40min. 
Bahagikan doh sama berat, selalunya 35g/ 40g. biarkan doh yg sudah di timbang itu selama 5 min, then bentukkan ia jadi bulat2 dan letak dlm dulang pembakar. Jarak2 kan...dan biarkan ia naik selama 50min atau hingga its double the size (sampai penuh dulang pembakar).
Sebelum bakar sapu egg wash atau  saya guna fresh milk je. Then letak la instant custard mixture cross atas bun tu. Bakar pada suhu 180C selama 20min.

Instant custard boleh beli kat kedai baking. Mix ikut arahan kat paket.


1 comment:

Hayani Mhd Nor said...

Salam perkenalan. Nampak sedap je roti tu.. Cantik

Jemput singgah blogwalking di http://www.kedaivitamin2u.blogspot.com. Di sini ada info vitamin dan suplemen produk kesihatan Shaklee