Tuesday, April 23, 2013

Jatuh di timpa tangga

Ini bukan le pepatah melayu lagi dah..memang betul aku jatuh tangga...adeh lebam setompok kt peha..kaki sakit, pinggang, bahu semua sakit........

Sebijik la mcm katun kat atas ni hah...
Al kisah tangga dlm ofis ni mmg la kitorang custom made...masa memula contractor ni pasang mmg aku dah sound...bengang betul..mcm x boleh nak pikir buat keje tu kan...nak pulak time tu aku tgh pregnant...yg memantau keje2 renovate ofis ni aku le...bukan xdak lelaki dlm ofis tu tp bila mintak pegi pantau mcm2 lak alasan..tak tau la nnt diorang tanya itu ini...abih tu aku ni tau sgt le kan...pandai2 la pikir ye dak...habih byk sgt alasan maka akaaaaaaaakkkkkkk ni la jugak turun padang tgk..masa tu dh komplen kenapa tangga tu steep sangat...bahaya...dia cakap i yg suruh buat..eh..aku suruh buat tangga tapi jgn la sampai cenggitu gayanya...alih2 bila dh pasang x kan nak bukak balik kan??? so kitorang redha ja la...nak turun mmg kena hati2. Sepanjang 6 thn ni..kaki tersadung kat tangga tu biasa le dah...tapi selamat lagi la...

Tup2 6 tahun kemudian, hamba Allah ni jugak jadi mangsa.....adeh sakit tubuh badan ku yg x brape nak moda ni hah.......leher semua sakit....nak mengiring atas kerusi ke tilam ke sure terasa seketul bengkak kat peha ni.....huhuuhuhuhu..sadis sungguh...nak claim insurance x boleh la pulak kanna.....

Apa2 pun redha lah dgn ketentuan-Nya..mungkin sebagai khafarah terhadap dosa2 lalu yg telah aku lakukan...insyaAllah cepat la pulihnya...Amin...

Apa2 pun u olls...berhati2 lah sentiasa terhadap persekitaran anda ye...tak semestinya tempat yg kita dah biasa tak mengundang bahaya...

Till we meet again in next n3...
***Actually aku nak upload few pics kat sini tapi alamek card reader pulak x banyak nak upload gambar ni kan...hmmm potong betul la...

Friday, April 19, 2013

Food blogger kembali ke pangkal jalan

Assalamualaikum salam jumaat semua yg menatap blog saya ni,

As the title suggest...I would love to become food blogger again.. seronoknya....eh..eh..ape hal lah yang nak seronok lebih2 ni? mana taknya after so long, rasanya dekat setahun dua dah mcm x de masa nak ambil gambar masak2 ni tau........malas pun ye..hik hik hik.....so kali ni mcm nak buat comeback lah.

So buat permulaannya nak tayang gambar dinner semalam lah...tapi gambornye x la lawa mana pun...alaaa masak GULAI IKAN je pun...bagi org Kedah gulai tu maksudnya KARI.


Gulai ikan saya tak pekat..saya tak suka gulai ikan yg pekat dan seharusnya masam2 sikit..baru kick...owh lagi satu kalau nak masak kari ikan..penggunaan halba campur ni sangat penting utk memberi aroma kari ikan yg sebenar..kalau tak mmg tak ori la kari ikan tu u olls...

Apa? tak tau ghupe halba campur? Jangan runsing dan jangan bimbang..kalau tak tau maka sama2 la kita belajar ye dak...ni hah gambornye seperti di bawah ni: saya shoot direct dari botol..halba campur ni consists of biji sawi, jintan putih, jintan manis dan halba...dah ada jual siap peket kat kedai dan pasaraya2 besar atau di pasar2 basah seluruh malaysia atau di asian market kalau korang kat overseas.

Tapi kawan saya cakap banyak biji sawi buat gulai tak sedap...kena banyak jintan and halba..apa boleh buat saya beli yg siap2 peket dah..so belasah je lah.

Anyway kalau sesiapa yg berminat dgn resepi gulai saya ni sila la copy paste resepi kat bawah ni.. tapi perlu di ingat saya ni bukan jenis teliti sampai garam pun di sukat...saya bukan begitu..masak ni ikut rasa hati kita sebenarnya..kalau kita ikhlas insyaAllah air tangan kita mesti sebab..kalau terlalu berhati2 pun x sedap jugak..so just take note bahan2 nanti korang agak2 la dengan size family dan adjust rasa ikut lidah masing2 ok...yg penting air tangan tu hah..(eh jgn perah tangan pulak ye...:))...nak lagi sedap selawat dan zikir ketika masak...semoga keluarga sering teringat2 masakan kita..pegi jauh mana pun balik cari kita jugak kan..

Eh melalut bonar dah ni hah...

Bahan2:

5 ulas bawang merah (seulas tu di hiris yang lain2 di tumbuk)
3 ulas bwg putih (seulas di hiris, yang lain2 di tumbuk sekali dgn bawang merah)
agak2 sesudu teh halba campur (kalau tak kenal gambarnya kat atas tadi)
setangkai daun kari
3sd besar serbuk kari ikan (saya guna BABA's)- di bancuh dgn air utk jadikan pes dan gaul sekali dgn bawang yg di tumbuk tadi

sedikit minyak untuk menumis

1 ekor ikan nyok2 yg di potong 3 (boleh je guna bawal hitam, ikan kembung, ikan merah, tenggiri atau apa2 yg anda suka tapi selalunya saya guna ikan yg saya tulis ni lah...dapat yg fresh lagi la sedapnya)

air asam jawa (saya guna asam jawa extra ADABI tak payah nak bancuh lagi; cepat)
santan secukupnya
Garam secukup rasa.
Bendi atau tomato

Cara2:
*** Yang paling penting untuk masak gulai/ kari ni rempahnya mesti cukup masak, kena pecah minyak dulu barulah masukkan santan kalau tersilap timing mmg gulai anda tak jadi...boleh nampak kaler kuahnya pucat dan rasa rempah tak masak tu...memang tension lah kalau kena gini.

1. Tumis bawang yg di hiris tadi together dengan halba campur dan daun kari..bagi lah bawang tu wangi dulu kacau ye..takut bawang hangit..nanti dah tak sedap.

2. Masukkan rempah kari dan tumis lagi sehingga pecah minyak yakni bila nampak minyak tu dah timbul di permukaan, then masukkan santan pekat.

3. Biarkan mendidih, sambil tu masukkan air asam jawa dan garam...dah mendidih tu masukkan ikan... kuah tu pekat tambah secawan air...then kalau pekat lagi tambah dalam setengah cawan air lagi..masa ni dah kena rasa la..mesti ada masam dan masin tu secukup rasa..korang penah experience makan kari kat kedai kan..so agak2 la rasa dia ye...hehehhee 

4. Bila kuah mendidih masukkan bendi dan biarkan seketika. Agak2 bendi tu dah lembut sikit boleh la tutup api dan hidang.

Gulai ikan ni mmg sedap kalau di padankan dengan ikan kembung goreng dan sambal belacan bertomato ni..sambal belacan ni faveret sepupu saya..tiap kali datang rumah mesti dia suruh buat sambal belacan cenggini.

Bahan2

2 batang cili merah
8-10 biji cili padi kampung yg merah
1/2 biji tomato- di hiris
sedikit belacan (dlm seinci)
sedikit garam secukup rasa

Tumbuk cili, belacan dan garam hingga lumat. Then masukkan tomato hiris dan lenyekkan sebati...tak perlu letak asam limau lagi tau..ok..dah boleh serve.

SELAMAT MENCUBA!!!

Monday, April 8, 2013

Anak kampong

Starting this month, Meru is our final destination lah...kali ni kami berpindah dari Shah Alam ke kampung tumpah darah suamiku.

Hmmm...anyway, setelah pelbagai peristiwa sepanjang March 2013, pelbagai macam rasa dan pengalaman aku rasa sekarang aku dah nak settle down. Rest my mental, and make a decision on what I want to be and what I choose to be. Dalam segala macam decision, finally I chose to be at home. Doing what I think I love to do regardless of the circumstances that I have to face. Hampir setengah bulan berfikir, timbang tara, I think inilah keputusan yg besar yg perlu aku buat, pengorbanan sorang mak kepada anak2 dan suaminya. I'll resign from my current position dan menjadi surirumah sepenuh masa, in charge of my lil boy, soon to become a gentleman.....and I don't want to miss a thing here. I also don't want to miss the moment my girls become a teenagers. Not quite long though....how time flies..........

Akan tetapi minat yg mendalam terhadap baking, cake and cookie decorating akan tetap di teruskan...nanti tak keruan di buatnya.......dalam masa 3 minggu menjadi org kampung...mmg rasa ok......alhamdulillah tapi tak banyak lagi aktiviti yg dpt di buat ketika hujung minggu sebab byk lagi barang yg belum habis berkemas....hmmm yg ni mak malas sgt.... kain baju dari rumah lama pun byk belum habis basuh sebab hujan dan curtains kat rumah sekarang yg lama tak cuci nak kena cuci balik lah.....sebab rumah yg kitorang duduk sekarang bukanlah rumah baru tp rumah lama yg kena tinggal.....so byk nak kena kemas, repair dan sebagainya.

Alhamdulillah everything went well and I'm adjusting to my life now.
Tak lama lagi hidup aku dgn Luqman je lah setiap hari then petang fetch kakak2 kat sekolah.....Semoga Allah memberkati perjalanan hidup kami dan mencukupkan rezeki kami anak beranak. InsyaAllah. Anyway...nak share sikit gambar suami dan anak2 masa tgh breakfast.....kitorang syok sgt dapat lepak2 kat luar ni..sambil tgk pokok2..bila lepas hujan nyaman sekali..best sgt.